De Boosterbike geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug. De motor van je Boosterbike wordt geactiveerd op het moment dat je begint te trappen.
Veelgestelde vragen
Hoe hard gaat de Boosterbike?
De trapondersteuning van de Boosterbike stopt met ondersteunen als hij de 25km/u heeft bereikt, dit is een regel vastgestelde voor e-bikes. Dit betekent ook dat je best harder mag fietsen, maar dan wel op eigen kracht.
Is een helm verplicht voor deze bike?
Nee, voor onze Boosterbike is geen helmplicht van toepassing
Ben ik verplicht om mijn Boosterbike te verzekeren?
Je bent niet verplicht om de Boosterbike te verzekeren, wij raden je dit aan. Veel mensen kiezen voor een e-bike verzekering. Voor een paar tientjes per jaar krijg je het volledige aankoopbedrag uitgekeerd.
Wat is een achternaafmotor?
Zoals de naam al zegt, is het een motor die achter in de fiets is geplaatst. Om precies te zijn op de as van het achterwiel. Het is een grote gesloten cilindervormige behuizing die in het midden van het wiel zit.
Het grootste voordeel van de achternaafmotor is waarschijnlijk dat er zelden onderhoud nodig is. Alle onderdelen zitten in een gesloten motorhuis op het achterwiel, en het is moeilijk om met dit type motor iets te verknoeien. De aandrijving is volledig onafhankelijk, dus als je een probleem hebt met je middenas, ketting of iets anders, hoef je de motor helemaal niet aan te raken.
Wat is de levertijd?
Tussen de bestelling en de leververing van uw Boosterbike (mits op voorraad) duurt het ongeveer 1 a’ 2 weken. Wij willen 100% zekerheid hebben dat alles goed werkt en is afgesteld zodat u veilig de weg op kan.
Hoe wordt de Boosterbike afgeleverd?
Als u bestelde Boosterbike klaar is nemen wij contact met u op. De Boosterbike wordt op de door u gewenste dag en tijdstip bezorgd. Tijdens de bezorging leggen wij graag het display en alle andere handige functie graag uit.
Betaal ik extra kosten voor de aflevering?
Omdat de aanschaf van een elektrische fiets best een investering op zich is, brengen wij geen extra kosten in rekening voor de afleveringkosten.
Waarmee moet bij onderhoud rekening worden gehouden?
Ter bescherming van met name de elektronische componenten wordt het gebruik van een hogedrukreiniger afgeraden. Boosterbike adviseert de accu met een vochtige doek af te vegen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die het oppervlak kunnen aantasten. Neem vóór het reinigen altijd de accu uit de Boosterbike. Ook de stekkerpolen van de Boosterbike moeten af en toe worden schoongemaakt.
Trapt de fiets niet heel zwaar als de accu leeg of uit is?
Nee, onze Boosterbikes zijn uitgerust met een borstelloze gelijkstroommotor waardoor een uitgeschakelde motor geen weerstand geeft. Elektrische fietsen zijn echter over het algemeen wel een paar kilo zwaarder dan een normale fiets. De gemiddelde accu weegt al snel 2,5kg, dan komt de motor er nog bij, kabels en display. Dat zijn wel kilo’s die je dan met eigen kracht moet voortduwen. Gelukkig zijn de nieuwste accu’s zo goed dat je niet snel met een lege batterij komt te staan.
Hoe lang gaat de accu mee?
Helaas is er geen precies antwoord op te geven. Onder normale omstandigheden ligt de actieradius op dit moment tussen de 90 en 120 km. Type accu, het gewicht van de fietser, wind mee of niet, in wat voor omgeving wordt gereden (veel stoplichten, wel of geen heuvels, veel wind), bij welke temperatuur wordt gefietst? Allemaal zaken die van invloed zijn op het uithoudingsvermogen van een accu. Ook het gebruik van de goede versnellingen en de trapfrequentie (aantal rondjes dat je benen maken per minuut) spelen mee bij het bereik van een accu. Bij het starten kun je de fiets bijvoorbeeld het beste in de lichtste versnelling zetten. Dat kost zowel jezelf als de accu de minste energie. Eenmaal op gang gekomen is het het beste om ongeveer 60 á 70 omwentelingen per minuut te maken. Met een te zware versnelling trap je langzamer en moet de accu harder werken om dezelfde snelheid te halen.
Hoe vaak moet ik de accu opladen?
Het slimste is om de accu altijd aan de lader te leggen als je thuiskomt van een fietstocht. Op die manier is je e-bike altijd startklaar. Ben je van plan je fiets langere tijd in de schuur te laten staan, laad dan de accu voor 70 procent op en herhaal dat elke 6 maanden. Bewaar de accu altijd op een droge plek zonder direct zonlicht en bij een stabiele temperatuur tussen de 10 en 20 graden.
Hoe moet ik met de accu omgaan?
De accu mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Het beste kan de accu uit de houder van de Boosterbike gehaald worden en in huis opgeladen worden. Ook is het niet goed om de accu langere tijd niet te laden. Als je de fiets (en dus de accu) langer dan een maand niet gebruikt, adviseren wij om de accu om de twee weken even op te laden. Wij raden het gebruikt van een snellader streng af, dit om de levensduur van de accu te bevoderen.
Hoe kan u de levensduur van de accu beïnvloeden?
Om een accu zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken, moeten Boosterbikes bezitters zich houden aan enkele eenvoudige regels ten aanzien van bescherming, transport en juiste opslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om opslag in een droge omgeving en bescherming tegen directe zonnestraling bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 15 tot 20 graden Celsius. De ideale laadtoestand van een accu ligt op 30 tot 60 procent. Het laden dient bij voorkeur op kamertemperatuur te gebeuren. Bij transport is het belangrijk de accu telkens uit de Boosterbike te nemen en veilig plek op te bergen.
Hoeveel elektriciteit is er nodig om mijn accu op te laden?
Onze batterij verbruikt ongeveer 756 wattuur (0,75 kilowattuur) om op te laden. Uitgaande van het huidige elektriciteitstarief van 0,25/kWh (zomer 2022), kost het u 15-17 cent voor een lading waarmee u 140 km kunt rijden.
Kan de accu tegen kou en vorst?
De accu van je Boosterbike is niet bestand tegen extreme hitte (meer dan 35 °C), of temperaturen onder het vriespunt. Een E-bike batterij geeft de beste prestaties bij een temperatuur rond de 20 graden. Natuurlijk kun je wel tijdens koude dagen met je E-bike op pad. Onze tip is wel om een thermische beschermhoes om de fiets accu te plaatsen, zodat deze meer beschermt wordt tegen kou, vorst en andere winterse elementen. Tijdens de winter verliest je Boosterbike ongeveer 25% van zijn capaciteit en vermogen. Wanneer de temperaturen stijgen, komt de volledige capaciteit van de batterij gelukkig weer terug.
Hoe bescherm ik mijn accu in de winter?
Als je de Boosterbike in de winter niet gebruikt, berg dan de bike, oplader en accu op in een droge ruimte van minimaal 10 graden. De meeste E-bikes zijn voorzien van verwijderbare accu’s die je eenvoudig kunt afkoppelen. Je kunt de accu dan mee naar binnen nemen om op te laten of te overwinteren. Staat je Boosterbike in de winter en bij vorst buiten? Dan is ons advies om de accu te verwijderen en pas terug te plaatsen wanneer u de fiets gaat gebruiken.
Hoe berg ik mijn accu op tijdens de winter?
In de winter dien je de accu na elke rit te verwijderen en mee naar binnen te nemen. Vocht en vorst zijn namelijk de grootste vijanden van de Boosterbike accu. De batterij kun je het beste opslaan tussen de 10 en 20 graden. Zorg overigens dat de capaciteit van de accu altijd op ongeveer 60% staat wanneer u de accu opbergt. Laat de accu nooit volledig ontladen, dit is niet goed voor de batterij. Controleer de prestaties van de accu minimaal één keer per maand en laad de batterij regelmatig op.
Is de elektrische Boosterbike geschrikt voor ieder weertype?
Ja, de elektrische Boosterbike zijn spatwaterdicht en daardoor geschikt bij gebruik in de regen. Tevens is de elektrische Boosterbike te gebruiken bij vrieskou, maar houdt u er rekening mee dat de actieradius rond het vriespunt afneemt. Over het algemeen geldt: lage temperaturen hebben een negatieve invloed op de prestaties van de accu. Bij gebruik in de winter bij temperaturen onder nul is het daarom raadzaam, de bij kamertemperatuur geladen en opgeslagen accu pas kort voor vertrek in de Boosterbike te plaatsen. Als de Boosterbike langere tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de winter, moet de accu droog, koel en met een laadcapaciteit van 30 tot 60 procent worden opgeslagen