Service & onderhoud

Waarom is onderhoud belangrijk?

U wilt natuurlijk zolang mogelijk genieten van uw Boosterbike. Een elektrische fiets heeft meer onderhoud nodig, dan een standaard fiets zonder trap ondersteuning. Tijdig onderhoud is daarom erg belangrijk, want als jij je Boosterbike niet goed laat onderhouden, loop je de kans dat je geen gebruik meer kunt maken van je recht op garantie. Daarnaast zorgt goed onderhoud ervoor dat je Boosterbike langer meegaat en alles functioneert zodat je veilig de weg op kunt.

Waarmee moet bij onderhoud rekening worden gehouden?

Ter bescherming van met name de elektronische componenten, wordt het gebruik van een hogedrukreiniger afgeraden. Boosterbike adviseert de accu met een vochtige doek af te vegen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die het oppervlak kunnen aantasten. Neem vóór het reinigen altijd de accu uit de Boosterbike. Ook de stekkerpolen van de Boosterbike moeten af en toe worden schoongemaakt.

Onderhoudstips Boosterbike accu 

1: BEGIN MET EEN AANTAL VOLLEDIGE LAADCYCLI

Het is altijd aan te raden om een nieuwe (of gereviseerde) accu de eerste keer volledig op te laden, vervolgens (zonder tussentijds bijladen) in een keer leeg te rijden, en weer bij te laden tot 100%. Dit wordt ook wel een volledige laadcyclus genoemd. Na minstens 10 volledige laadcycli wordt de maximale batterijcapaciteit pas bereikt. Als u deze fase doorlopen heeft, kunt u de accu weer gaan gebruiken zoals u voorheen gewend was.

2: HERHAAL REGELMATIG EEN VOLLEDIGE LAADCYCLUS

Het is goed om de fietsaccu na gebruik direct op te laden, maar probeer de batterij ook af en toe bijna volledig te ontladen en daarna pas weer aan de oplader te koppelen. Dit is met name belangrijk voor de batterij-indicatie op uw display, die naar verloop van tijd steeds onnauwkeuriger wordt. Een volledige laadcyclus (van 100% naar 0% en terug) zorgt ervoor dat de actuele capaciteit van alle energiecellen weer nauwkeurig wordt gemeten.

3: ZORG VOOR VOLDOENDE RESTLADING

Verder is het van belang om de fietsaccu achter te laten met genoeg restlading als de e-bike lang niet gebruikt wordt. Wij adviseren om de accu met ongeveer 50% resterende acculading te bewaren. Laad de accu in de winter regelmatig even bij (een keer per maand is voldoende) en probeer ook tijdens deze periode af en toe een stukje te fietsen.

4: LAAD DIRECT OP NA GEBRUIK

Wacht niet met opladen totdat de batterij volledig ontladen is en voorkom daarmee diepteontlading. Zorg dat de accu zo snel mogelijk weer opgeladen wordt als u deze na een fietssessie (bijna) leeg gereden heeft. Als u te lang wacht met opladen, raakt de batterij beschadigd als gevolg van diepteontlading en dan vervalt de garantie.

5: VOORKOM DIEPTEONTLADING EN ‘OVERLADEN’

Het kan geen kwaad om uw accu na gebruik (ongeacht de afgelegde afstand) direct op te laden, maar wij raden het sterk af om de accu permanent aan de oplader te houden. Beter kunt u de accu ontkoppelen wanneer deze (bijna) volledig opgeladen is. Het meest optimale voor de levensduur is als u de accu zo veel mogelijk tussen de 20% en 80% restlading houdt.

6: GEBRUIK DE JUISTE LADER EN ZORG VOOR DE BESTE LAADCONDITIES

Een snellader kan handig zijn, maar wij raden het gebruik af, omdat deze opladers ook het slijtageproces van de batterij versnellen. Gebruik bij voorkeur de originele oplader of een universele oplader die veilig getest is. Zorg er ook voor dat de accu onder toezicht wordt opgeladen bij kamertemperatuur. De energiecellen zijn niet bestand tegen extreme temperaturen en kunnen zelfs ontbranden, bijvoorbeeld als de accu voor lange tijd in de zon ligt.

7: KIES VOOR MINDER ZWARE ONDERSTEUNING

Bij elke laadcyclus verliest uw fietsaccu een klein beetje aan capaciteit, waardoor een intensieve gebruiker zal merken dat de laadcapaciteit relatief snel afneemt. Lange periodes van stilstand zijn echter ook schadelijk voor de batterij, omdat het gevaar van diepteontlading altijd op de loer ligt.

*De volgende tips zijn van toepassing op alle Boosterbike accu’s en met name van belang als u de accu in de wintermaanden voor langere tijd niet gebruikt

Onderhoudstips Boosterbike accu tijdens winter periode 

 De E-bike is een onmisbare fiets geworden in het dagelijkse verkeer, ook tijdens de winter en kou. Deze fijne fietsen worden niet enkel meer door ouderen gebruikt, want ook de jongere generatie ziet de voordelen van de elektrische fiets. Tijdens de koude maanden is het belangrijk dat je goed omgaat met de accu van je e-bike. De accu van de E-bike kan namelijk niet goed tegen vorst en zal minder presteren bij koud weer. Hier onder lees je alle informatie en tips om er voor te zorgen dat je batterij goed de kou en vorst in de winter periode doorstaat!

Fiets accu opladen tijdens de winter

Heb je in de winter gefietst? Laad de accu dan niet direct op als het koud is geweest, maar zorg dat de fietsaccu eerst een half uurtje in huis ligt om op kamertemperatuur te komen. Na dit half uur kun je de fietsaccu aansluiten aan de oplader. Gebruik hierbij altijd de originele lader en accessoires, zodat de prestaties en garantie van je batterij behouden blijven. Koppel de accu na het opladen altijd los van het laadstation, om de oplaadaccessoires te beschermen. Gebruik je een automatische oplader? Dan kan de accu natuurlijk aangesloten blijven. Welke oplader je hebt lees je in de gebruiksaanwijzing van de fietsaccu of de E-bike.

Hoe berg ik mijn Boosterbike accu op tijdens de winter

In de winter dien je de accu na elke rit te verwijderen en mee naar binnen te nemen. Vocht en vorst zijn namelijk de grootste vijanden van de fietsaccu. De batterij kun je het beste opslaan tussen de 10 en 20 graden. Zorg overigens dat de capaciteit van de accu altijd op ongeveer 60% staat wanneer u de accu opbergt. Laat de accu nooit volledig ontladen, dit is niet goed voor de batterij. Controleer de prestaties van je e-bike accu minimaal één keer per maand en laad de batterij regelmatig op. Als je de E-bike in de winter niet gebruikt, berg dan de fiets, oplader en accu op in een droge ruimte van minimaal 10 graden. De meeste E-bikes zijn voorzien van verwijderbare accu’s die je eenvoudig kunt afkoppelen. Je kunt de accu dan mee naar binnen nemen om op te laten of te overwinteren.

Staat je e-bike in de winter en bij vorst buiten? Dan is ons advies om de accu te verwijderen en pas terug te plaatsen wanneer u de fiets gaat gebruiken.

Laat je eerste onderhoudsbeurt uitvoeren binnen 3 maanden na aankoopdatum 

Belangrijk om te weten is dat u zelf verantwoordelijk bent om eenmalig binnen de eerste drie maanden na aflevering van de Boosterbike, binnen vijfhonderd kilometer de eerste onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Het is verstandig om dit op tijd in te plannen bij uw plaatselijke fietsenmaker. Deze onderhoudsbeurt is geheel voor rekening van de klant.